De ce este important să ai un mouse bun și ce să iei în considerare atunci când cumperi unul nou

Din punctul meu de vedere o mare parte din experienta de utilizare a unui calculator provine din calitatea componentelor cu care interactionam cel mai des, adica tastatura, mouse-ul (pe care unii il denumesc soricel) si monitorul. De aceea cred ca este important sa nu facem rabat la aceste periferice.

Începem cu câteva informații generale despre mouse-uri, după care vom continua cu aspectele de care trebuie să ți cont înainte să achiziționezi unul.

Mousii sunt de mai multe tipuri, categorisiți în funcție de modul de conectare la calculator și in functie de destinatia de utilizare:

  1. DUPĂ TIPUL DE CONECTARE

Mousi cu fir – se conectează cu fir la unitatea centrală, majoritatea pe USB, însă mai există și modele care cominică pe portul PS/2. Au un preț mai mic, sunt mai rapizi în transmiterea coordonatelor cursorului către PC și nu suferă de interferențe electromagnetice.

Mousi fără fir (wireless) – deși par a avea mai multe dezavantaje, sunt cea mai bună opțiune pentru persoanele comode, care nu doresc să își încurce lucrurile printre ele. Funcționează pe bază de baterii, care trebuie schimbate periodic, în funcție de intensitatea utilizării. Au un preț de achiziție mai mare decât mousii cu fir și nu sunt la fel de preciși și rapizi.

  1. DUPĂ DESTINAȚIE

Mousi office – sunt mousi care ne ajută să ne facem treaba în cel mai eficient mod, fără a bate recorduri de performanță, dar și suficient de accesibil la preț. Mousii office au accentul pus pe raportul calitate-preț, nu vor avea niciodată un număr impresionant de butoane și nici senzori de performanțe.

Mousi pentru gaming – sunt destinați celor care pun performanța pe primul loc. Beneficiază de cele mai noi tehnologii, au senzori rapizi, receptoare wireless de cea mai înaltă calitate, un număr impresionabil de butoane, greutate ajustabilă și diverse alte îmbunătățiri. Cel mai bun mouse de gaming va face o diferenta semnificativa atunci cand te joci si de cele mai multe ori te va plasa mai sus in clasamente.

Mousi pentru laptop – sunt de dimensiuni mai mici, care pot fi transportați foarte ușor, sunt de cele mai multe ori de tip wireless, radio sau bluetooth.

CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎNAINTE DE A ACHIZIȚIONA UN MOUSE – CARACTERISITICI:

Atunci când te afli în situația de a cumpăra un mouse, trebuie să ții cont de anumite caracteristici:

Tipul senzorului – senzori optici sau senzori laser. În general, mousii cu senzor optic sunt mult mai preciși. Cei cu senzor laser au un contact mai bun cu diversele suprafețe.

Viteza senzorului – se măsoară în DPI (Dots per Inch).

Rata de raportare a poziției cursorului – o parte din precizie vine din rata de raportare a poziției cursorului. Nu este suficient doar ca un mouse să știe să citească poziția corectă a cursorului, ci trebuie să fie capabil să transmită coordonatele către calculator.

Ergonomia – modul de așezare al mouse-ului în palmă.

Rotița de scroll – cea clasică, care rulează pagina în sus/în jos, cât și cea utilizată pentru derularea pe plan orizontal.

Numărul de butoane – se alege în funcție de necesități. Pentru munca la birou, un mouse cu un minim de butoane este ideal, în schimb, pentru gamerii, mouse-ul potrivit trebuie să aibă un număr mai mare de butonae, care să îl ajute să accese rapid diverse funcții.

Autonomia bateriei – se ia în calcul la mousii wireless.

Dimensiunile și greutatea – se aleg, de asemenea, în funcție de modul de utilizare al mouse-ului (destinație).